torsdag 3 november 2016

Om diskbänkstroll och läckande burkar

 Dagarna är så korta att man knappt hinner få upp ögonen innan det är svart igen och det som nyss föll som regn kan helt plötsligt visa sig vara snö, vilket skulle vara helt ok om det vore nån gång i advent men nu är det bara början av november och inte alls läge för snöskottning och bilskrap på länge än. Det gäller att förhålla sig positiv och vara nöjd med att sysselsätta sig inne och oftast med allt lyse tänt eftersom dagarna är så bleka. En sån där blek innedag var det häromdagen och då kunde det ju passa bra att städa under diskbänken.

Alla hem har sina svarta hål, mitt är grottan under diskbänken. Om man sysslar med Feng shui så är hörnet rakt in från ytterdörren det som representerar rikedomen i ens liv, om det stämmer så är det lätt att räkna ut varför jag aldrig har några pengar! Där min guldgruva skulle vara  finns en repig diskbänksplåt belamrad med disk,och ett draperi som nödtorftigt döljer en överfull sophink. Ett avloppsrör, en härva värmekabel som någon borde tejpa fast på vattenledningen den skulle värma så att den kanske gjorde någon nytta, liksom en varmvattenberedare som tar upp all den plats jag skulle behöva för kastruller och pannor, de som nu hänger i taket och som alla längre än mina 1,60 slår skallen i. Ett par plastbackar som svämmar över av termosar och aluminiumfolie, säkert 6 flaskor diskmedel eftersom jag aldrig kommer ihåg om det är slut eller inte, när jag står där i affären, Fönsterputs, silverputs, kopparputs, skoputs, jag som aldrig putsar nåt? 3 rullar bakplåtspapper, bakar gör jag väl inte heller så ofta? En plastsked som jag inte alls känner igen, en oöppnad burk ärtsoppa, ena toffeln som försvann tidigt i somras......

Börjar bilden klarna? En djuphåla fylld av konstiga rör och kranar, en stor burk som ganska egensinnigt värmer varmvatten när den känner för det och struntar i det annars. Allt möjligt och omöjligt som påstås höra till ett välfungerande hushåll. Och nånstans allra längst där inne i mörkret en illvillig varelse som nattetid drar runt i huset och släpar hem stort som smått, plockar sopor ur hinken och strör ut dem på golvet därinne, smetar kladd på draperiet och luktar otvättat troll i största allmänhet. Kompis med möss, råttor och allehanda otäcka spindlar som han göder med snusk ur sophinken och sen skickar ut i mitt hus för att skapa oreda och förödelse.

Illvillig var just namnet. Som sagt gjorde jag ett ryck häromkvällen och rev ut allt som kreaturet lagrat upp där inne. 4 rullar hushållspapper, en svampkniv jag letat efter hela hösten, en hundkoppel till hunden som dog för snart 5 år sedan. En ficklampa! Upptäcker nånstans mitt i att det är blött där det helst ska vara torrt. Upptäcker att det blöta kommer från varmvattenberedaren. Ser att den illvillige på något sätt har lyckats peta hål någonstans i burken och att den läcker.

I våras tog jag min förra dust med diskbänkstrollet och för att göra det lite otrivsamt för honom så lade jag en bit ny plastmatta i det annars rätt muggiga utrymmet. Trodde att han skulle känna sig ovälkommen och dra vidare men jag borde ha vetat bättre, nu tackade han mig med att leda det läckande vattnet in under sagda matta där det nu är rejält blött för att inte säga plaskvått..... Ett gammalt trägolv som har sugit i sig rejält med fukt och nu står och bågnar i sponten. Om man var en ordentlig människa så skulle det helt klart vara läge att riva upp allt och göra om det från grunden. Men det är kallt ute och att ha ett gapande hål i köksgolvet i en vecka känns inte särskilt lockande.

Tänka positivt var det! Det är inte första gången det varit översvämning i detta kök och golvet under sagda diskbänk är redan så dåligt att det ändå måste göras om så det här gjorde väl kanske varken till eller från, det ska väl komma en sommar framöver då det kanske är lättare att leva med hål i huset. En tilltalad rörmokare lovar att byta burk och skulle kanske kunna komma i morgon eller kanske i början av nästa vecka eller kanske..... I ena hörnet, där trossbotten är som allra sämst finns det ett stort råtthål, nu fick jag användning av det, för där ser man att vattnet har runnit ut. Trollfan kanske inte gillar att bli blöt om fötterna och flyttar? Och det kanske är Feng shui på riktigt att ha rinnande vatten i rikedomshörnet? Vore ju bra med lite extra pengar så att jag har råd att betala rörmokaren...?

Som vi säger i Winterfell; Winter is coming!

1 kommentar:

  1. Inspirerande beskrivet!🤗
    Nu -snart - ska jag kolla upp mina egna svarta hål , se om jag kommer så långt som till trossbottnen

    SvaraRadera